Το μπριάμ είναι ένα φαγητό που μπορεί κανείς να βάλει διάφορα λαχανικά.
Εγώ έχω καταλήξει στην εξής συνταγή:
Υλικά
- 2-3 κολοκυθάκια
- 2-3 μελιτζάνες
- 4-5 πατάτες
- 2 πράσινες πιπεριές
- 2 κόκκινες πιπεριές
- 2 καρότα
- 1 κρεμύδι
- 1 φλυτζάνα ψιλοκομμένη ντομάτα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- λάδι
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- αλάτι, πιπέρι, δυόσμο
Εκτέλεση
- Πρώτα καθαρίζουμε τις μελιτζάνες , τις κόβουμε και τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό για να φύγει η πικρίλα.
- Πλένουμε και καθαρίζουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και τα κόβουμε σε ροδέλες.
- Τοποθετούμε όλα τα υλικά μας σε γάστρα ή ταψί και βάζουμε την ντομάτα, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο δυόσμο ή ρίγανη.
- Τέλος βάζουμε το λάδι και το κρασί και τα ανακατεύουμε καλά.
- Κλείνουμε το καπάκι της γάστρας ή καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο το ταψί μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 2-2.30′ ώρες.
Παρατηρήσεις
- Τα υλικά μπορείτε να τα αυξομειώσετε ανάλογα με το τί σας αρέσει.
- Εγώ το έψησα σε πήλινη γάστρα, γι αυτό ελέγξτε νωρίτερα το φαγητό.
- Για να σκεπάσετε το ταψί σας αντί για αλουμινόχαρτο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια λαδόκολλα καλά βρεγμένη και στραγγισμένη.
- Δεν χρειάζεται επιπλέον νερό γιατί θα βγάλουν και τα λαχανικά τα υγρά τους.
Καλή επιτυχία