Τρώμε πέντε κιλά συντηρητικά τον χρόνο

από το ΒΗΜΑ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΑ

Μια εντυπωσιακή μελέτη που ολοκληρώθηκε τον Μάιο ερευνά τον αριθμό των προσθετικών της κατηγορίας Ε τα οποία περιέχονται σε τρόφιμα

Τι κρύβεται σε μπισκότα, κέικ, σοκολάτες, παγωτά, γαριδάκια και αναψυκτικά

Εκαστος εξ ημών καταναλώνει εν αγνοία του πέντε κιλά συντηρητικές ουσίες ετησίως μέσω των βιομηχανοποιημένων τροφίμων. Την ίδια στιγμή χημικές ουσίες που προστίθενται για να βελτιώσουν τη γεύση, την όψη, την υφή, την οσμή ή για να βοηθήσουν στην επί μακρότερο χρόνο συντήρηση των τροφίμων αποτελούν τα πιο αμφιλεγόμενα συστατικά τους ως προς τις επιπτώσεις στην υγεία.


Σήμερα «Το Βήμα» παρουσιάζει μια εντυπωσιακή μελέτη που ολοκληρώθηκε μόλις τον Μάιο του 2002 με τίτλο «Ερευνα του αριθμού των προσθετικών/συντηρητικών της κατηγορίας Ε που περιέχονται σε τρόφιμα των σουπερμάρκετ: μπισκότα-κέικ, σοκολάτες, παγωτά, γαριδάκια (και άλλα σνακς), αναψυκτικά. Αξιολόγηση των επιπτώσεων στην υγεία». Πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη της επίκουρης καθηγήτριας Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κυρίας Χρυσάνθης Παπαδοπούλου από τριτοετείς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής (κ. Δ. Γιώτης και κυρίες Κατερίνα Κοφινά, Ζωή Λιάμπα, Βασιλική Μούκα, Ελένη Μπόμπορη) στο πλαίσιο του μαθήματος Μικροβιολογίας και Υγιεινής των Τροφίμων. Πρόκειται να δημοσιευθεί σε ιατρικό περιοδικό και να ανακοινωθεί σε επιστημονικό συνέδριο.

Τα προϊόντα που εξετάστηκαν είναι ήδη πολύ δημοφιλή και μέσω διαφημιστικής εκστρατείας και εξαιτίας του σημερινού τρόπου ζωής κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην καθημερινή διατροφή, κυρίως των νέων και των παιδιών. Κυκλοφορούν ευρέως στην ελληνική αγορά και είναι από γνωστές ελληνικές και ξένες εταιρείες. Η έρευνα έδειξε ότι κρύβουν ενδεχόμενους κινδύνους από τον μεγάλο αριθμό προσθετικών ουσιών Ε που περιέχουν, ορισμένες εκ των οποίων ενοχοποιούνται για βλάβες κυρίως σε παιδιά (υπερκινητικότητα, αλλεργίες, κεφαλαλγίες, ταχυσφυγμία, ναυτία, έλκη εντέρου) ή συνδέονται ακόμη και με καρκινογένεση. Για την αξιολόγηση των επιπτώσεων στην υγεία από τα συστατικά που περιέχουν αυτά τα τρόφιμα ελήφθησαν υπόψη πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα και εξελίξεις στον χώρο των τροφίμων.

Η έρευνα έγινε σε προϊόντα τα οποία ο καταναλωτής προμηθεύεται από τα σουπερμάρκετ. Τα στοιχεία της έρευνας δεν είναι καθόλου αισιόδοξα για το τι τελικά τρώμε καθώς οι επιπτώσεις στην υγεία εξαιτίας ουσιών που περιέχονται σε ορισμένα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα είναι αρκετές

Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί θεωρήσαμε σκόπιμο να μην αναφερθούν τα ονόματα των εταιρειών αφού αυτές χρησιμοποιούν νόμιμα συστατικά της ελληνικής και της διεθνούς νομοθεσίας που αναφέρονται στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. Αλλωστε στόχος της έρευνας, όπως τονίζει στο «Βήμα» η κυρία Παπαδοπούλου, είναι «να ευαισθητοποιηθεί το κοινό ώστε να μη γίνεται ασυλλόγιστα η κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων με Ε, ιδιαιτέρως από παιδιά, αφού οι επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να είναι μακροπρόθεσμες, πόσο μάλλον όταν τα προϊόντα αυτά καταναλώνονται παιδιόθεν και μακροχρονίως». Επίσης είναι μια πρόκληση για τις βιομηχανίες τροφίμων να λαμβάνουν υπόψη τους τις μελέτες για τους κινδύνους των διαφόρων Ε αφού συνεχώς νέα επιστημονικά δεδομένα έρχονται στο φως. «Οταν κάποιες ουσίες ενοχοποιούνται, μια ευαισθητοποιημένη βιομηχανία θα πρέπει να μην περιμένει να αλλάξει η νομοθεσία αλλά να σταματά να τις χρησιμοποιεί» επισημαίνει η κυρία Παπαδοπούλου.

Οσον αφορά τα μπισκότα και τα κέικ, στην ελληνική αγορά μεγάλη ποικιλία προϊόντων καλύπτεται από εγχώριες εταιρείες οι οποίες δεν χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό τα θεωρούμενα ως επικίνδυνα Ε – όπως Ε430 στεατικό πολυοξυαιθυλένιο, Ε 440Α πηκτίνη, Ε 503 (όξινο) ανθρακικό νάτριο – που πρέπει να αποφεύγονται, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης. Αντιθέτως, οι ξένες εταιρείες χρησιμοποιούν κατά κόρον τα πιο επικίνδυνα Ε, όπως Ε270 γαλακτικό οξύ, Ε440 πηκτίνη, Ε211 βενζοϊκό νάτριο και Ε320 βουτυροϋδροξυανισόλη.

Το κιτρικό οξύ Ε330 περιέχεται σε ορισμένα ξένα και ελληνικά προϊόντα μπισκότων και σε καραμέλες. Ως τώρα εθεωρείτο μια ουσία τελείως ακίνδυνη για τη δημόσια υγεία, η οποία χρησιμοποιείτο αφειδώς από τις εταιρείες-παραγωγούς με την έγκριση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας. «Σε πρόσφατες επιστημονικές έρευνες όμως βρέθηκε ότι σχετίζεται με καρκινογένεση και γι’ αυτό έχει απαγορευθεί η κατανάλωσή του από τα υπουργεία Υγείας ορισμένων χωρών (ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία και Αγγλία)» επισημαίνεται στη μελέτη.


Επιπλέον τα κρουασάν, τα οποία είναι πολύ αγαπητά στα παιδιά, είναι ιδιαίτερα επιβαρημένα. Σε κρουασάν κατεγράφησαν τα θεωρούμενα ως επικίνδυνα προσθετικά Ε202 σορβικό κάλιο, Ε282 προπιονικό ασβέστιο, Ε471 μονο- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων και Ε472Β γαλακτικοί εστέρες. Ετοιμα κέικ, που είναι κυρίως εισαγόμενα, περιέχουν Ε που συνδέονται με καρκινογένεση – π.χ., περιέχουν Ε262 οξικό νάτριο και Ε503 (όξινο) ανθρακικό νάτριο. Ακόμη οι έτοιμες τούρτες και τα κέικ περιέχουν σημαντικό αριθμό Ε ουσιών, εκ των οποίων τέσσερις συνδέονται με καρκινογένεση: Ε150, Ε407, Ε420 και Ε132. Σύμφωνα με την έρευνα, προτείνεται ο περιορισμός της κατανάλωσης τέτοιων βιομηχανοποιημένων τροφίμων αφού η χρήση ορισμένων Ε σε αυτά μπορεί να προκαλέσει πληθώρα παρενεργειών, που κυμαίνονται από ναυτία ως οξεία κρίση άσθματος, αναφυλακτικές αντιδράσεις, αιματολογικές διαταραχές και ενδομήτριο θάνατο, με την έντασή τους να μεγιστοποιείται στα παιδιά, στις εγκύους και στα ευαίσθητα άτομα.

Από τη διερεύνηση σχετικά με τα προσθετικά τροφίμων Ε τα οποία περιέχονται στις σοκολάτες διαπιστώθηκε ότι όλες οι εταιρείες αποφεύγουν συστηματικά να αναφέρουν τα Ε που περιέχονται σε αυτές χρησιμοποιώντας τους γενικούς και αόριστους όρους «χρώματα» και «αρώματα». Πάντως η έρευνα κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

* Οι περισσότερες σοκολάτες που περιέχουν κάποιο σιρόπι ή καραμέλα είναι περισσότερο επιβαρημένες από τις αντίστοιχες απλές σοκολάτες. Π.χ., σοκολάτες με πορτοκάλι ή κεράσι ή καραμέλα, γκοφρέτες με καραμελόχρωμα κτλ. βρέθηκε ότι περιέχουν ουσίες που ενοχοποιούνται για βλαπτικές δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Οπως η κοχενίλη Ε120 που έχει απαγορευθεί στις ΗΠΑ, το Ε503 που θεωρείται ερεθιστική ουσία για τους βλεννογόνους και μπορεί να προκαλέσει απώλεια ασβεστίου και μαγνησίου, η σορβιτόλη Ε420, η καραγένη Ε407 που πρόσφατα έχει συσχετισθεί με καρκινογένεση, το καραμελόχρωμα Ε150 (μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων, καταστροφή της βιταμίνης Β6, πιθανές βλάβες στα γονίδια, επιβράδυνση της ανάπτυξης, υπερπλασία εντέρου και νεφρών) κ.ά.

* Στην πλειονότητά τους οι σοκολάτες-γκοφρέτες που ερευνήθηκαν είναι αρκετά ασφαλείς για κατανάλωση, τουλάχιστον όσον αφορά την πιθανότητα καρκινογένεσης ή την εμφάνιση άλλων σημαντικών βραχυπρόθεσμων ή μακροπρόθεσμων οργανικών βλαβών, στις οποίες όμως δεν συμπεριλαμβάνονται η υπερχοληστεριναιμία, ο διαβήτης, η υπέρταση και άλλες διαταραχές που σχετίζονται με τα λιπαρά και τη ζάχαρη που περιέχονται σε αυτές.

Τα παγωτά σε γενικές γραμμές είναι προϊόντα στα οποία χρησιμοποιούνται προσθετικά δύο κυρίως ομάδων: γαλακτωματοποιητές – σταθεροποιητές και χρωστικές ουσίες. Μόνο σε πιο μεμονωμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται διογκωτικές ύλες (όπου υπάρχει μπισκότο) και γλυκαντικές ύλες (κυρίως στα προϊόντα διαίτης). Οι περισσότεροι γαλακτωματοποιητές – σταθεροποιητές είναι σχετικά αβλαβείς ουσίες. Εξαίρεση αποτελεί η Ε466, η οποία σχετίζεται με καρκινογενέσεις. Οσον αφορά τις χρωστικές, τις διογκωτικές και τις γλυκαντικές ύλες, εκφράζονται περισσότερες ανησυχίες και περιορισμοί για τη χρήση τους. Ολες οι προσθετικές ουσίες χρησιμοποιούνται νομίμως. Επιφυλάξεις εκφράζονται για τις καραγενάνες και διερευνάται το κατά πόσο δεν μεταπίπτουν σε υποβαθμισμένα καρκινογόνα παράγωγα στο σώμα (η σύνθεσή τους στο εργαστήριο έχει απαγορευθεί).

Τα περισσότερα παγωτά χαρακτηρίζονται από τις εταιρείες τους «παγωτά ειδικού τύπου». Στα χαρακτηριζόμενα «παγωτά γλυκίσματα», στα προϊόντα που δεν έχουν τη χαρακτηριστική μορφή και υφή παγωτού, όπως και στα παγωτά διαίτης, έχουν βρεθεί τα πιο ύποπτα προσθετικά.

Τα γαριδάκια και τα συναφή σνακς, τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στα μικρά παιδιά, «κάθε άλλο παρά αθώα και ακίνδυνα θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν», όπως σημειώνεται στην έρευνα. Και αυτό γιατί περιέχουν έναν μεγάλο αριθμό προσθετικών ουσιών Ε, «ορισμένες εκ των οποίων θεωρούνται άκρως επικίνδυνες για την υγεία». Μάλιστα τα γαριδάκια-πατατάκια (chips) με διάφορες γεύσεις περιέχουν κάποιες Ε των οποίων η χρήση έχει απαγορευθεί σε ορισμένες χώρες, όπως Ε612, Ε627, Ε631 και Ε635. Οι ουσίες αυτές και ειδικότερα η Ε612 (MSG), που χρησιμοποιούνται ως ενισχυτικές της γεύσης, μπορεί να προκαλέσουν από εξανθήματα ως και σοβαρές βλάβες του νευρικού συστήματος. Επίσης οι χρωστικές Ε150Α, E150C, Ε160Β και E160C που περιέχονται κυρίως σε δύο συσκευασίες τσιπς και σνακς από όσες ελέγχθησαν είναι υπεύθυνες για βλάβες που αφορούν ακόμη και το ανθρώπινο γονιδίωμα.

Ετσι στη μελέτη σημειώνεται ότι «περισσότερο επικίνδυνες είναι οι σύνθετες και όχι οι “φυσικές” γεύσεις αφού οι προσθετικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την προσθήκη γεύσης είναι επικίνδυνες για την υγεία των καταναλωτών».

Στα αναψυκτικά χρησιμοποιούνται κυρίως δύο συντηρητικά: το σορβικό κάλιο και το βενζοϊκό νάτριο. «Το πρώτο είναι σχετικά ακίνδυνο ενώ το δεύτερο ευθύνεται για νευροτοξικές βλάβες και επομένως θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση των αναψυκτικών στα οποία περιέχεται» επισημαίνεται στην έρευνα. Επίσης τα αναψυκτικά με διάφορες γεύσεις, π.χ. μανταρίνι, καθώς και τα ισοτονικά ποτά περιέχουν διάφορες ουσίες Ε, όπως Ε412 και Ε544, που χρησιμοποιούνται ως σταθεροποιητές, και Ε150Α και Ε160Α, που χρησιμοποιούνται ως χρωστικές, που έχουν χαρακτηρισθεί επιβλαβείς για την υγεία. Ετσι τα ισοτονικά ποτά που υπόσχονται ότι δίνουν ευεξία στον οργανισμό είναι πολύ ύποπτα αφού περιέχουν διεγερτικές ουσίες όπως η ταυρίνη και η καφεΐνη οι οποίες σχετίζονται με διαταραχές της ομαλής λειτουργίας του οργανισμού. Παράλληλα ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα αναψυκτικά τύπου Light περιέχουν γλυκαντικές ουσίες, όπως Ε950, Ε951 και Ε952, που έχουν συσχετισθεί με καρκινογενέσεις και γι’ αυτόν τον λόγο έχει απαγορευθεί η χρήση τους στις ΗΠΑ και στην Αγγλία.

Επίσης στα αναψυκτικά εταιρειών που κυριαρχούν στην ελληνική αγορά περιέχονται προσθετικές ουσίες Ε (με διαφοροποιήσεις ακόμη και στα προϊόντα της ίδιας εταιρείας) που περιέχουν ως μέσο οξίνισης το φωσφορικό οξύ, που είναι σχετικά ακίνδυνο, το κιτρικό οξύ (Ε330) και το μηλικό οξύ (Ε296), το οποίο έχει βρεθεί ότι προκαλεί βλάβες στην υγεία των μικρών παιδιών.

Πάντως οι χυμοί είναι καλά «προστατευμένοι» από τις ίδιες τις εταιρείες-παραγωγούς, μια και η χρήση συντηρητικών έχει περιοριστεί στο ελάχιστο – σε έναν πολύ μικρό αριθμό χυμών -, ενώ η νέα γενιά χυμών είναι απαλλαγμένη από συντηρητικά, όπως διακηρύσσουν οι ίδιες οι εταιρείες.

Πάντως κάτι που προβλημάτισε κατά την έρευνα είναι ότι τόσο στα αναψυκτικά όσο και στους χυμούς οι αρωματικές ουσίες δεν αναγράφονταν ονομαστικά στις συσκευασίες ενώ οι γλυκαντικές ουσίες αναγράφονταν σε ορισμένα μόνο προϊόντα.

Οι επιπτώσεις των ουσιών στην υγεία

Παρουσιάζονται ορισμένες ουσίες οι οποίες περιέχονται σε τρόφιμα (μπισκότα, καραμέλες, κέικ, σοκολάτες, κρουασάν, γαριδάκια, τσιπς και άλλα σνακς, παγωτά, αναψυκτικά) της ελληνικής αγοράς και κατεγράφησαν από την ομάδα των μελετητών σε συσχέτιση με τις επιπτώσεις τους στην υγεία.

Ε102 (ταρτραζίνη) Ασθμα, ερύθημα, υπερκινητικότητα. Πιθανή σύνδεση με καρκινογένεση στα πειραματόζωα. Η HACSG (Hyperactive Children’s Support Group) συνιστά να αποφεύγεται. Συγχυτικές καταστάσεις, αϋπνίες σε παιδιά, επέμβαση στα πεπτικά ένζυμα. Απαγορεύεται σε Νορβηγία και Φινλανδία. Περιορισμένη χρήση σε Σουηδία και Γερμανία.

Ε120 (κοχενίλη) Δυσανεξία στα τρόφιμα. Η HACSG συνιστά να αποφεύγεται ιδιαίτερα από άτομα υπερκινητικά, ασθματικά και από όσους πάσχουν από ρινίτιδα, κνίδωση ή έχουν ευαισθησία στην ασπιρίνη. Εχει απαγορευθεί στις ΗΠΑ.

Ε124 (ερυθρό κοχενίλης Α) Καρκινογένεση σε ζώα, άσχημες αντιδράσεις από ασθματικούς και αλλεργικούς στην ασπιρίνη. Ερύθημα, υπερκινητικότητα. Απαγορεύεται σε Καναδά, ΗΠΑ και Νορβηγία. Περιορισμένη χρήση στη Σουηδία.

Ε122 (αζορουμπίνη), Ε132 (καρμίνη), Ε133 (λαμπρό κυανούν – FCF) Ασθμα, ερύθημα, υπερκινητικότητα. Πιθανή σύνδεση με καρκινογένεση στα πειραματόζωα.

Ε150 (καραμελόχρωμα) Μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων. Καταστροφή της VitB6. Πιθανές βλάβες στα γονίδια. Υπερπλασία εντέρου και νεφρών. Η HACSG συνιστά να αποφεύγεται.

Ε160 (ανάτο ή μπιξίνη/νορμπιξίνη) Στον οργανισμό μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Να αποφεύγεται γιατί προκαλεί υπερκινητικότητα, ερύθημα, κνίδωση, διάχυτο αγγειονευρωτικό οίδημα και σχετίζεται με την πρόκληση άσθματος.

Ε211 (βενζοϊκό νάτριο) Ασθμα, ερύθημα, υπερκινητικότητα. Υποπτο για νευροτοξικότητα.

Ε212 (βενζοϊκό κάλιο) Ασθμα, ερύθημα, υπερκινητικότητα, νευρολογικές διαταραχές.

Ε262 (οξικό νάτριο) Συσχέτιση με καρκινογένεση.

Ε296 (μηλικό οξύ) Πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή του από βρέφη και μικρά παιδιά.

Ε320 (βουτυροϋδροξυανισόλη) Υπερκινητικότητα, ερύθημα, δυσανεξία, όγκοι στα πειραματόζωα, επίδραση στα οιστρογόνα. Απαγορεύεται στη διατροφή των νηπίων. Απαγορευμένο στην Ιαπωνία.

Ε407 (καραγενάνη) Ελκη εντερικού σωλήνα. Βλάβες εμβρύου στα πειραματόζωα. Σχετικά ασφαλής σε μικρές ποσότητες. Πρόσφατα συσχετίστηκε με καρκινογένεση.

Ε430 (στεατικό πολυοξυαιθυλένιο) Πιθανή επαγωγή καρκίνου. Πρέπει να αποφεύγεται.

Ε503 (όξινο ανθρακικό αμμώνιο) Ερεθιστικό για τους βλεννογόνους, πιθανή απώλεια ασβεστίου και μαγνησίου.

Ε541 (όξινο φωσφορικό νάτριο) Πρέπει να αποφεύγεται. Απαγορεύεται στην Αυστραλία. Κίνδυνος για βρέφη, ηλικιωμένους και ανθρώπους με προβλήματα στους νεφρούς ή στην καρδιά. Πιθανή σύνδεση με οστεοπόρωση και με νόσο Αλτσχάιμερ.

Ε414 (αραβικό κόμμι) Πιθανό αλλεργιογόνο – μπορεί να προκαλέσει άσθμα και ερεθισμό του δέρματος. Καταπραΰνει ερεθισμούς των βλεννογόνων.

Ε420 (σορβιτόλη και σιρόπι σορβιτόλης) Καθαρτικές δράσεις, πιθανές γαστρικές διαταραχές. Οχι σε τροφές νηπίων και παιδιών. Δεν συνιστάται σε διαβητικούς.

Ε422 (γλυκερόλη) Σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί κεφαλαλγία, δίψα, ναυτία και υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Προστατεύει από βλάβες στο DNA που επάγονται από ραδιενέργεια και UV.

Ε440 (πηκτίνη) Μεγάλες ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν προσωρινό μετεωρισμό ή δυσπεψία.

Ε466 (καρβοξυμεθυλικό κυτταρινικό νάτριο) Το Εθνικό Ινστιτούτο της Αμερικής για τον καρκίνο δηλώνει ότι πρέπει να απαγορευθεί ως προσθετικό τροφίμων.

Ε950 (ακετοσουλφαμικό κάλιο) Εχει συσχετισθεί με καρκινογένεση σε ανθρώπους και πειραματόζωα και με βλάβες του νευρικού συστήματος. Απαγορεύεται η χρήση του στις ΗΠΑ και στη Βρετανία.

Ε951 (ασπαρτάμη) Εχει συσχετισθεί με καρκινογένεση σε ανθρώπους και πειραματόζωα και με βλάβες του νευρικού συστήματος. Επίσης άτομα αλλεργικά σε αυτήν εμφανίζουν πονοκέφαλο και βλάβες στον εγκέφαλο. Απαγορεύεται η χρήση του στις ΗΠΑ και στη Βρετανία.

Ε110 (κιτρινοπορτοκαλί S) Ασθμα, ερύθημα, υπερκινητικότητα, κνίδωση, ρινίτιδα, ρινική συμφόρηση, αλλεργίες, υπερευαισθησία, όγκοι νεφρού, χρωμοσωμικές ανωμαλίες, υπογάστριος πόνος, ναυτία και εμετός, δυσπεψία, αυξημένες περιπτώσεις όγκων σε ζώα. Απαγορευμένο στη Νορβηγία.

E150C (εναμμώνιο καραμελόχρωμα) Μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων, καταστροφή της Vit Β6, πιθανές βλάβες στα γονίδια, επιβράδυνση της ανάπτυξης, υπερπλασία του εντέρου και των νεφρών. Η HACSG (Hyperactive Children’s Support Group) συνιστά να αποφεύγεται καθώς μπορεί να προκαλέσει υπερκινητικότητα.

E160C (εκχύλισμα πάπρικας) Να αποφεύγεται. Εχει απαγορευθεί σε ορισμένες χώρες.

Ε300 (ασκορβικό οξύ) Σε μεγάλες δόσεις προκαλεί διάβρωση των δοντιών, εμετούς, διάρροιες, ναυτία, πέτρες στα νεφρά (αν η ημερήσια δόση ξεπερνά τα 10 gr).

Ε612 (γλουταμινικό μονονάτριο – MSG) Πάρα πολύ τοξικό. Μπορεί να καταστρέψει το νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα ασθένειες όπως Χάντινγκτον, Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον. Υψηλός κίνδυνος για εγκύους, παιδιά, ηλικιωμένους, ασθματικούς, υπογλυκαιμικούς και καρδιοπαθείς.

Ε627 (γουανυλικό δινάτριο) και Ε631 (ινοσινικό δινάτριο) Ποδάγρα. Δεν επιτρέπεται σε φαγητά για νεογνά και μικρά παιδιά.

Ε211 (βενζοϊκό νάτριο) Ασθμα, ερύθημα, υπερκινητικότητα. Υποπτο για νευροτοξικές βλάβες.

Ε375 (νιασίνη VitB3) Ημερήσια δόση μεγαλύτερη του 1 mg προκαλεί ηπατική βλάβη, διαβήτη, γαστρίτιδα, βλάβη στους οφθαλμούς και αυξάνει τα επίπεδα του ουρικού οξέος στο αίμα.

Ε950 (ακετοσουλφαμικό κάλιο) Εχει συσχετισθεί με καρκινογένεση σε ανθρώπους και πειραματόζωα και με βλάβες του νευρικού συστήματος. Απαγορεύεται η χρήση του στις ΗΠΑ και στη Βρετανία.

Ε952 (κυκλαμικό οξύ) Εχει συσχετισθεί με καρκινογένεση σε ανθρώπους και πειραματόζωα και με βλάβες του νευρικού συστήματος. Συσχετίζεται επίσης με ημικρανίες και καρκινογόνες βλάβες στους όρχεις ποντικών και στα έμβρυά τους. Απαγορεύεται η χρήση του στις ΗΠΑ και στη Βρετανία.

Καφεΐνη Τοξική σε υψηλές δόσεις. Σχετίζεται με υπέρταση, εμετούς, ημικρανίες, διάρροιες, αϋπνίες, τρέμουλο χεριών, συχνοουρία, αλλά βοηθάει στην παροχή ασβεστίου στον οργανισμό.

Υδροχλωρική κινίνη Ημικρανίες, ναυτία, εμβοές των ώτων, θολωμένη όραση. Το FDA (Food and Drug Administration) συνιστά περιορισμό των δόσεων.

Ταυρίνη Διάρροιες και πεπτικά έλκη λόγω υπερβολικής κατανάλωσης. Οι διαβητικοί και οι υπογλυκαιμικοί ασθενείς θα πρέπει να τη χρησιμοποιούν κάτω από ιατρική επιτήρηση καθώς έχει βρεθεί ότι περιορίζει τη δραστικότητα της ινσουλίνης.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Παρουσιάζονται οι κωδικοί αριθμοί Ε για κάθε κατηγορία προσθετικών/συντηρητικών ουσιών

Χρωστικές ουσίες Ε100-180

Συντηρητικές ουσίες Ε200-297

Αντιοξειδωτικές ουσίες Ε300-321

Ομοιογενοποιητές, σταθεροποιητές, πηκτικές ουσίες Ε322-495

Βοηθητικές ουσίες επεξεργασίας Ε500-585

Ουσίες ενισχυτικές της γεύσης Ε620-640

Παράγοντες που βελτιώνουν την εξωτερική όψη (glazing agents) Ε900-948

Αέρια συσκευασίας Ε941-948

Γλυκαντικές ουσίες Ε 950-967

Διάφορες άλλες προσθετικές ουσίες Ε999-1518

Σχετικά με sifis

Screen cooking.
Δημοσιεύθηκε στην Διατροφή και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

22 απαντήσεις στο Τρώμε πέντε κιλά συντηρητικά τον χρόνο

  1. Ο/Η Λεωνιδας λέει:

    πολυ ενδιαφέρον, πολυ κατατοπιστικό,ευχαριστώ για την πληροφόρηση,θα έπρεπε αυτές οι πληροφορίες να είναι διαθέσιμες στο ευρύ κοινό

  2. Ο/Η Βαγγέλης λέει:

    Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο καιρό ψάχνω αυτές τις πληροφορίες.

    Μπράβο και πάλι μπράβο στους δημοσιογράφους που δημοσιεύουν τέτοια θέματα.

    Έχω βρει και κάποιες παραπάνω πληροφορίες για τα Ε.

    E100 ασφαλές ( ; )
    E101 ασφαλές ( ; )
    E102 επικίνδυνο
    E103 απαγορευμένο
    E104 ύποπτο
    E105 απαγορευμένο
    E110 επικίνδυνο
    E111 απαγορευμένο
    E120 επικίνδυνο
    E121 απαγορευμένο
    E122 ύποπτο
    E123 πολύ επικίνδυνο
    E124 επικίνδυνο
    E125 απαγορευμένο
    E126 απαγορευμένο
    E127 επικίνδυνο
    E130 απαγορευμένο
    E131 καρκινογόνο
    E132 ασφαλές ( ; )
    E140 ασφαλές ( ; )
    E141 ύποπτο
    E142 καρκινογόνο
    E150 ύποπτο
    E151 ύποπτο
    E152 απαγορευμένο
    E153 ύποπτο
    E160 ασφαλές ( ; )
    E161 ασφαλές ( ; )
    E163 ασφαλές ( ; )
    E170 ασφαλές ( ; )
    E171 ύποπτο
    E173 ύποπτο
    E174 ασφαλές ( ; )
    E175 ασφαλές ( ; )
    E180 ύποπτο
    E181 απαγορευμένο
    E210 καρκινογόνο
    E211 καρκινογόνο
    E212 καρκινογόνο
    E213 καρκινογόνο
    E214 καρκινογόνο
    E215 καρκινογόνο
    E217 καρκινογόνο
    E220 καταστροφή βιταμίνης B12
    E221 εντερικές ενοχλήσεις
    E222 εντερικές ενοχλήσεις
    E223 εντερικές ενοχλήσεις
    E224 εντερικές ενοχλήσεις
    E226 εντερικές ενοχλήσεις
    E230 δερματικές διαταραχές
    E232 δερματικές διαταραχές
    E233 δερματικές διαταραχές
    E236 ασφαλές ( ; )
    E237 ασφαλές ( ; )
    E238 ασφαλές ( ; )
    E239 καρκινογόνο
    E240 ύποπτο
    E241 ύποπτο
    E250 διαταραχές πίεσης
    E251 διαταραχές πίεσης
    E252 διαταραχές πίεσης
    E260 ασφαλές ( ; )
    E262 ασφαλές ( ; )
    E263 ασφαλές ( ; )
    E270 ασφαλές ( ; )
    E280 ασφαλές ( ; )
    E281 ασφαλές ( ; )
    E282 ασφαλές ( ; )
    E300 ασφαλές ( ; )
    E301 ασφαλές ( ; )
    E302 ασφαλές ( ; )
    E303 ασφαλές ( ; )
    E304 ασφαλές ( ; )
    E305 ασφαλές ( ; )
    E306 ασφαλές ( ; )
    E307 ασφαλές ( ; )
    E308 ασφαλές ( ; )
    E309 ασφαλές ( ; )
    E311 έκζεμα
    E312 έκζεμα
    E320 χοληστερίνη
    E321 χοληστερίνη
    E322 ασφαλές ( ; )
    E325 ασφαλές ( ; )
    E326 ασφαλές ( ; )
    E327 ασφαλές ( ; )
    E330 καρκινογόνο
    E331 ασφαλές ( ; )
    E332 ασφαλές ( ; )
    E333 ασφαλές ( ; )
    E334 ασφαλές ( ; )
    E335 ασφαλές ( ; )
    E336 ασφαλές ( ; )
    E337 ασφαλές ( ; )
    E338 πεπτική διαταραχή
    E339 πεπτική διαταραχή
    E340 πεπτική διαταραχή
    E341 πεπτική διαταραχή
    E400 ασφαλές ( ; )
    E401 ασφαλές ( ; )
    E402 ασφαλές ( ; )
    E403 ασφαλές ( ; )
    E404 ασφαλές ( ; )
    E406 ασφαλές ( ; )
    E407 πεπτική διαταραχή
    E408 ασφαλές ( ; )
    E410 ασφαλές ( ; )
    E411 ασφαλές ( ; )
    E413 ασφαλές ( ; )
    E414 ασφαλές ( ; )
    E420 ασφαλές ( ; )
    E421 ασφαλές ( ; )
    E422 ασφαλές ( ; )
    E450 πεπτική διαταραχή
    E461 πεπτική διαταραχή
    E462 πεπτική διαταραχή
    E463 πεπτική διαταραχή
    E465 πεπτική διαταραχή
    E466 πεπτική διαταραχή
    E471 ασφαλές ( ; )
    E472 ασφαλές ( ; )
    E473 ασφαλές ( ; )
    E474 ασφαλές ( ; )
    E475 ασφαλές ( ; )
    E477 ύποπτο
    E480 ασφαλές ( ; )

  3. Ο/Η ΑΘΗΝΑ ΤΣΑΧΑΛΟΥ λέει:

    καταπληκτικο.τα εψαχνα ολη την νυχτα και εδω βρηκα ολες τις απαντησεις που ηθελα.συγχαρητηρια και ευχαριστω

  4. Ο/Η ΤΑΜΙΑ ΕΛΕΝΗ λέει:

    Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο καιρό τα έψαχνα! Αλήθεια, γιατί εντοπίζονται με τόση δυσκολία;

  5. Ο/Η αχιλλέας λέει:

    μπράβο παιδιά !! πάρα πολύ καλή δουλειά!! αυτά θα έπρεπε να μας μαθαίνουν στα σχολεία μάλλον… και αυτό…

  6. Ο/Η ΆΝΤΙ λέει:

    το είχα μπανήσει καπου και έλεγα κριμα που δε το συγκράτησα! ευτυχωσ το βρήκα

  7. Ο/Η Κώστας λέει:

    Πολύ καλή δουλειά!! Μπράβο και στον Αχιλλέα για την ιδέα της γνωριμίας με τα “Ε” απο το σχολείο κιόλας. Μόνο έτσι θα γίνουμε καλύτεροι και πιο υπεύθυνοι καταναλωτές. Κυρίες, κύριοι και ιδιαιτέρως τα παιδιά, διαδώστε τις γνώσεις σας για τα ”Ε” και αντισταθείτε.!!

  8. Ο/Η Αγνή λέει:

    Η αλήθεια είναι ότι έψαχνα για τα Ε αλλά δεν μπορούσα να βρώ σχόλια για το καθένα χωριστά.Τώρα τα βρήκα!!! Σας ευχαριστώ. Εχετε κάνει πολύ καλή δουλειά!!!

  9. Ο/Η ΑΝΘΗ λέει:

    ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΓΩΝΕΙΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ.
    ΠΟΛΛΟΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ,ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΓΩΝΕΙΣ ΜΕ ΦΥΛΛΑΔΙΑ Ή ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ.ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ
    ΥΓΕΙΑ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΤΗΣ ΝΕΤ. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΡΩΙΝΑΔΙΚΑ ΕΝΑ 10ΛΕΠΤΟ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ.

  10. Ο/Η Μαρινα λέει:

    ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ!!!!!!!ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!!

  11. Ο/Η ΠΕΤΡΟΥΛΑ λέει:

    Ευχαριστω πολύ για την έρευνα. είχα μια παλια λίστα του ’91 και χρειαζόμουν μια πιο πρόσφατη έρευνα για το μάθημα της Χημείας που διδάσκω σε Γυμνάσιο. Τα παιδιά οφείλουμε να τα ενημερώνουμε πρώτα απ’όλους,

  12. Ο/Η Γιωργος λέει:

    Paidia poli kali douleia, epsaxna aftes tis plirofories, sinexiste me ananeosi tis ilis. Sinxaritiria…

  13. Ο/Η ΞΕΝΙΑ λέει:

    ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ!!

    Απίστευτο!!!Σήμερα ετοίμαζα τα υλικά για να κάνω κέικ και πήγα να προσθέσω αλεύρι! Καθώς το άδειαζα στο μπολάκι βρήκα κάτι ρόζ μέσα,το έπιασα και αυτό διαλύθηκε!Με προβλημάτισε γιατί αυτή η σκόνη (σαν μπαλάκι) έπεσε μέσα στον νεροχύτη και έβγαλε ένα φουξ χρώμα σε συνδιασμό με το νερό!!!!ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ!!Κοίταξα στα συστατικά και το αναφέρει στις ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ: ΚΟΧΙΝΕΛΗ!!!Τώρα θα το ΠΕΤΑΞΩ φυσικά ΑΛΛΑ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΜΟΥ ΑΦΟΥ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ “Ε” ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΎΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΚΟΜΑ??????Επίσης έχει στις χρωστικές και ΛΑΚΤΟΦΛΑΒΙΝΗ.

  14. Ο/Η ΕΛΕΝΗ λέει:

    ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ ΤΟ ΚΙΤΡΙΚΟ ΟΞΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΝΩΣΤΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟΡΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΓΕΜΑΤΑ??? ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ !!!!

  15. Ο/Η χρήστος λέει:

    Μπράβο στο http://www.netlife.gr!!

    Αποφεύγω τα τελευταία χρόνια όλα τα Ε και μου έχει κάνει Απίστευτη εντύπωση η ΠΛΗΡΗΣ αγνοια του κόσμου για το πόσο κακό κάνουν όλα αυτα τα καρκινογόνα συντηρητικά…

    Πρέπει να το εντάξουν στα σχολεία να έχουν παιδεία και γνώση οι νέοι άνθρωποι για όλα αυτά που μας σερβίρουν στο βωμό του κέρδους και του τσαρλατανισμού.

    Σας προσθέτω Link στο site της εταιρείας μας
    http://www.anazitisi-online.gr/useful_links.html

    🙂

  16. Ο/Η Στελιος λέει:

    Aυτες οι πληροφοριες που αναφερονται εδω ειναι πραγματικα χρησιμες για ολους μας και σας το διαβεβαιωνει ενας ανθρωπος,δηλ. εγω που στα 38 μου χρονια επαθα καρκινο και στα 2 νεφρα.
    Ιδιαιτερη προσοχη θα πρεπει να δειξουμε σε αυτες τις βιομηχανοποιημενες τροφες που απευθυνονται στα παιδια οι οποιες απο οτι εχω καταλαβει ειναι και οι πιο επιβαρυμενες με Ε

  17. Ο/Η Παναγιώτης λέει:

    Πολλά πρόσθετα ναι θα έπρεπε να απαγορεύονται, όμως μη τρελαθούμε κιόλας. Απαράδεκτο που δεν έχουν απαγορεύσει το κιτρικό οξύ?
    Τριτοκοσμική χώρα?
    Δηλαδή η χώρα μας που παράγει προιόντα με πολύ λιγότερα συντηρητικά από αντίστοιχες δυτικοευρωπαικές είναι τριτοκοσμική?
    Ο χειρότερος καταναλωτής δεν είναι ο ασύδοτος αλλά ο ημιμαθής. Φυσικά σαν λαός τη καρφίτσα την κάνουμε κοντάρι, φοβόμαστε το ίσκιο μας και τρέχουμε πανικόβλητοι βασισμένοι σε πληροφορίες άλλων κάνοντας χειρότερο κακό.
    Το μόνο αγνό τρόφιμο είναι το σπιτικό με υλικά απο το χωριό και καλλιεργημένα από εμάς. Όταν παίρνεις ένα τυποποιημένο τρόφιμο αυτό νομοτελειακά θα έχει συντηρητικά, ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ. Οι νόμοι της φύσης ορίζουν μειωμένη διάρκεια ζωής των τροφίμων.
    Αλλού να φωνάζετε ρε παιδιά, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς που αφήνουν μερικούς κακούς γεωπόνους, αγρότες και κτηνοτρόφους να μας παρέχουν λαχανικά με εντομοκτόνα και παρασιτοκτόνα και σε κρέατα φουλ σε ορμόνες και μη αναγκαία υψηλά ποσοστά αντιβιοτικών.(παρεπιπτόντως μικρές ποσότητες αντιβιοτικών και μόνο όταν πρέπει είναι αναγκαίες σε μερικές περιπτώσεις)
    Προσωπικά εάν τρώω 4,5 κιλά κιτρικό οξύ το χρόνο μια χαρά θα είναι για μένα, δηλαδή όσοι τρώτε πορτοκάλια, μανταρίνια και λεμόνια με μαγικό τρόπο πετάτε έξω το κιτρικό οξυ? 4-8% κιτρικό οξύ έχουν τα εσπεριδοειδή έλεος πια.
    Συμφωνώ πως είναι ανάγκη να υπάρχει παιδεία όσον αφορά τα πρόσθετα και μάλιστα σε όλο το πληθυσμό ώστε να γνωρίζουμε τι τρώμε και όχι να γράφουμε μαργαριτάρια σαν τα παραπάνω που είδα. Επίσης τα Ε χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες και δεν είναι όλα συντηρητικά.Το Ε αναφέρεται σε πρόσθετα τροφίμων, πχ το ασκορβικό οξύ Ε300 είναι η βιταμίνη C, η πηκτίνη βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα φρούτα όπως τα μήλα, τα πορτοκάλια και τα σταφύλια και από εκεί τη παιρνουμε κιόλας.Γιατί είναι επικίνδυνη? Μόνο όταν τη χρησιμοποιουμε αλόγιστα θα έχουμε ανακατώματα και εντερικές δυσχέρειες.
    Αφήνω ένα λινκ με τα διάφορα πρόσθετα για να τα έχει ο κόσμος και να γνωρίζει καθε φορα τι τρώει.
    http://el.wikipedia.org/wiki/Προσθετικά_τροφίμων
    Συγνώμη για το έντονο ύφος αλλά κάποια πράγματα έτσι πρέπει να λέγονται.

  18. Ο/Η konstantina λέει:

    μπραβο σας.ολα καλα και αγια αλλα οταν εχεις παιδια δουλευεις και τα αφηνεις στις γιαγιαδες και δεν παραδεχοντε ποτε αυτα που τους λες τοτε τι κανεις;πως μπορεις να τα προστατεψεις ενω εχουν μαθει σε αυτες τις ουσιες;επισης θελω να μαθω για τα βρεφικα γαλατα.

  19. Ο/Η Salvamin λέει:

    Αν το κιτρικό οξύ που είναι 100% φυσική ουσία είναι καρκινογόνα τότε είναι καρκινογόνα και πάρα πολλά φρούτα όπως τα λεμόνια.
    Οπότε μακριά από τα λεμόνια είναι κίνδυνος θάνατος!

  20. Ο/Η MemoMarvin λέει:

    E330: Κιτρικό οξύ

    Προέλευση:
    Άλατα νατρίου του κιτρικού οξέος, συστατικό που βρίσκεται σε κάθε ζωντανό οργανισμό και είναι μέρος της μεταβολικής δραστηριότητας σε όλα τα κύτταρα του σώματος. Σε μεγάλες συγκενρώσεις βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο,τις φράουλες και σε πολλά άλλα φρούτα.Εμπορικά παρασκευάζεται με ζύμωση της μελάσας με την ζύμη Aspergillus niger .

    Λειτουργίες & χαρακτηριστικά:
    Το κιτρικό οξύ έχει πολλές λειτουργίες, εμπλουτίζει την δράση πολλών αντιοξειδωτικών, όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει ως αντιοξειδωτικό από μόνο του. Χρησιμοποιείται κυρίως ως ρυθμιστής οξύτητας καθώς και ως αρωματικό συστατικό. Αυξάνει την σταθερότητα της δομής στις μαρμελάδες και μειώνει την αλλοίωση των φρούτων λόγω ενζυματικών δράσεων.

    Προϊόντα:
    Μεγάλο εύρος προϊόντων.

    Ανώτατο όριο καθημερινής λήψης:
    Δεν υπάρχει.

    Παρενέργειες:
    Το κιτρικό οξύ είναι κανονικό συστατικό των κυττάρων, αποικοδομείται και χρησιμοποιείται από το σώμα χωρίς παρενέργειες.Έχουν αναφερθεί ψευδοαλλεργικές αντιδράσεις (δισανεξία), αλλά είναι σπάνιες. Άτομα με αυτήν την δισανεξία πρέπει να αποφεύγουν τα μαλακά φρούτα, τα μούρα και τα προϊόντα τους.Δεν προκαλεί καρκίνο (Συνδέεται με την ερώτηση για την καρκινογέννεση του κιτρικού οξέος.

    Διατροφικοί περιορισμοί:
    Κανένας, το κιτρικό οξύ και τα άλατά του μπορούν να καταναλωθούν από όλες τις θρησκευτικές ομάδες, καθώς και από ακραίους και μη, χορτοφάγους. Το κιτρικό οξύ δεν προκαλέι αλλεργίες σε άτομα που είναι αλλεργικά στα πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή, επειδή εμπορικά παράγεται από τη ζάχαρη και όχι από φρούτα.

    http://www.food-info.net/gr/e/e330.htm

    Είναι το κιτρικό οξύ (E330) καρκινογόνο;

    Το κιτρικό οξύ δεν είναι καρκινογόνο. Εάν ήταν καρκινογόνο όλα τα κύτταρά μας θα μετατρέπονταν σε καρκινικά κύτταρα, δεδομένου ότι το κιτρικό οξύ είναι παρόν σε όλα τα κύτταρα κοντά στο DNA (γενετικός κώδικας). Αντιθέτως, το κιτρικό οξύ είναι μια από τις ασφαλέστερες πρόσθετες ουσίες που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων. Είναι απολύτως ασφαλές (αν και όχι ευχάριστο) να καταναλωθούν 100 γραμμάρια σε μια μόνο δόση.

    Εάν το κιτρικό οξύ έχει κάποια σχέση με τον καρκίνο, αυτή είναι ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες…

    Γιατί μερικοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι είναι καρκινογόνο;

    Ο κύκλος κιτρικού οξέος είναι επίσης γνωστός ως κύκλος Krebs, που ονομάστηκε έτσι από το Δρ Krebs που τον ανακάλυψε στη δεκαετία του ’30. Krebs είναι επίσης η γερμανική λέξη για τον καρκίνο. Μια ομάδα το είχει παρερμηνεύσει αυτό στη δεκαετία του ’70 ως εξής:

    Ο κύκλος Krebs = κύκλος-καρκίνου = κύκλος κιτρικού οξέος, ως εκ τούτου το κιτρικό οξύ είναι ιδιαίτερα καρκινογόνο! Αυτό τέθηκε σε έναν κατάλογο ισχυρισμών των πρόσθετων ουσιών που δημοσιεύθηκαν από το (πλαστό) “Νοσοκομείο του Παρισιού”. Στην πραγματικότητα το κιτρικό οξύ δεν έχει καμία σχέση με τον καρκίνο.

    http://www.food-info.net/gr/qa/qa-fi24.htm

    ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ!

  21. Ο/Η Αγγελική λέει:

    ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΑΙ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ!!!!!! ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΟΨΗ ΕΝΟΣ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟΣΕΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ.ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΛΛΙΣΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΤΙ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ ΣΤΗΝ ΟΨΗ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΦΑΝΕ ΟΧΙ ΝΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΠΟΣΔΗΠΟΤΕ ΕΝΤΟΝΟ ΑΡΩΜΑ ?ΓΙΑΤΙ ΝΑΕΧΟΥΝ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ ? ΡΩΤΙΣΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥΝ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ .ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ? ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ ΜΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΤΟΥΣ Ε ΟΧΙ ΝΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ

  22. Ο/Η bill λέει:

    ανακριβές και επικίνδυνο … απλό συμπέρασμα ( ο χυμός του λεμονιού περιέχει κιτρικό οξυ περίπου 8 % του βαρους του ) . μην τρώτε λεμόνια = καρκίνο ?
    βοήθεια μας σύντροφοι μας φαγανε τα μιντια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *