Οφείλει το όνομά του στην τουρκική λέξη για το ρηχό και πλατύ πήλινο για ψήσιμο στο φούρνο σκεύος, όπου μαγειρεύουμε κυρίως κρέας με ζυμαρικά. Το ίδιο νόστιμο με μοσχαράκι ή αρνάκι με κριθαράκι ή μικρό “κυρτό” κοφτό μακαρονάκι που συνήθως πολλοί κατασκευαστές τα ονομάζουν “κοράλι”.
Υλικά
- 1½ κιλό μοσχαρίσια ή αρνίσια σπάλα σε μερίδες
- 1 κιλό ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες κομμένες σε κομμάτια ή 800 γραμ. ντοματάκια σε κονσέρβα
- 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- ½ κούπα ελαιόλαδο
- 3 κουταλιές κοφτές φρέσκο βούτυρο
- 2 κούπες κριθαράκι ή κοφτό μακαρονάκι
- 1 λίτρο ζεστό νερό
- ½ κουταλάκι ζάχαρη
- Αλάτι, Πιπέρι
- Λίγο αλεύρι
- Κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα τριμμένη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε το κρέας αρνί ή μοσχαράκι, όπως το κρέας κοκκινιστό.
- Πλένουμε το κρέας, στραγγίζουμε καλά τα κομμάτια, τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και τα στεγνώνουμε καλά
- Αλευρώνουμε τα κομμάτια, τα τινάζουμε καλά να φύγει το πολύ αλεύρι και τα αφήνουμε σε ένα πιάτο
- Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνουμε τα μισά κομμάτια, γυρίζοντάς τα, χωρίς να τα τρυπήσουμε, με ένα πιρούνι, ώστε να τσιγαριστούν από όλες τις πλευρές.
- Τα βγάζουμε σε ένα πιάτο.
- Όταν τελειώσουν όλα τα κομμάτια, κατεβάζουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, ρίχνουμε το κρέας στην κατσαρόλα και μόλις αρχίσει να τσιγαρίζεται ξανά, ρίχνουμε ένα ποτήρι ζεστό νερό και ανακατεύουμε συνέχεια για 2-3 λεπτά.
- Σε 15 λεπτά περίπου ρίχνουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, το σκόρδο, το πιπέρι και αφήνουμε να βράσει ακόμα μία ώρα.
- Παρακολουθούμε και αν χρειασθεί προσθέτουμε ακόμα λίγο ζεστό νερό.
- Ρίχνουμε το αλάτι και ανακατεύουμε καλά κουνώντας με κυκλικές κινήσεις την κατσαρόλα χωρίς να χρησιμοποιήσουμε κουτάλι ή πιρούνι για να μη διαλύσουμε τα κομμάτια.
- Σε μία άλλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει ρίχνουμε το κριθαράκι ή το μακαρονάκι και το γυρίζουμε λίγο μέχρι να αλλάξει ελάχιστα το χρώμα του και να ροδίσει.
- Ρίχνουμε 3 κούπες ζεστό νερό και βράζουμε 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια.
- Βάζουμε τα κομμάτια από το κρέας σε ένα γιουβέτσι, ρίχνουμε και το κριθαράκι μαζί με το νερό του.
- Μετράμε τη σάλτσα από το κρέας και προσθέτουμε ζεστό νερό ώστε στο σύνολο να είναι τέσσερις κούπες και το ρίχνουμε στο γιουβέτσι (3½ κούπες νερό για κάθε κούπα κριθαράκι)
- Ψήνουμε το φαγητό σκεπασμένο στους 180 βαθμούς C για μία περίπου ώρα μέχρι να ψηθεί το κριθαράκι ή το μακαρονάκι και να υπάρχει αρκετή σάλτσα ακόμη.
- Αφήνουμε να “ξεκουραστεί”, όπως έλεγε η γιαγιά μου, για 30 λεπτά και σερβίρουμε.
Πρέπει να έχει αρκετό ζουμάκι. Ρίχνουμε ότι και όσο τυρί θέλουμε, αφού το σερβίρουμε στα πιάτα. Συνοδεύουμε με οποιαδήποτε σαλάτα προτιμάμε.
Βραστά χόρτα ή σαλάτα από φρέσκα λαχανικά συνοδεύουν υπέροχα το γιουβέτσι.
EYTYXHS