Χοιρινό με ανανά και μέλι
Υλικά
- 1,5 – 2 κιλά χοιρινό από το μπούτι ή καρέ με την πέτσα του
- 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
- 3 κουταλιές σούπας μέλι
- Μισό ποτήρι λευκό κρασί
- 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα (κατά προτίμηση ντιζόν)
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Γαρίφαλο
- Βούτυρο ή λάδι
- 1 μικρό ανανά, καθαρισμένο και κομμένο σε ροδέλες
Εκτέλεση
- Αλατοπιπερώνεται πολύ καλά το κρέας, το αλείφετε με λίγο βούτυρο ή λάδι και αφού το δέσετε (για να μη χάσει το σχήμα του), το βάζετε σ’ ένα ταψί.
- Το περιχύνετε με τον χυμό του πορτοκαλιού και το κρασί, και το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο.
- Το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 ο C για περίπου μια ώρα.
- Το βγάζετε από τον φούρνο αφαιρείτε τον σπάγκο και το χαράζετε σε κομμάτια σε σχήμα ρόμβου. Καρφώνετε από 1 γαρίφαλο στα ρομβάκια.
- Ανακατεύετε σε μπολ το μέλι, τη μουστάρδα και λίγο λιωμένο βούτυρο ή λάδι, και αλείφετε με αυτό το μίγμα το κρέας.
- Το ξαναβάζετε στο φούρνο, ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 200 ο C και το αφήνετε να ψηθεί ώσπου να ροδίσει καλά.
- Κατά διαστήματα ανοίγετε το φούρνο και περιχύνετε το κρέας με τη σάλτσα που υπάρχει στο ταψί.
- Τα τελευταία 20 λεπτά προσθέτετε στο ταψί τις ροδέλες του ανανά.
- Αφήνετε το κρέας να κρυώσει λίγο και το κόβετε σε ροδέλες.
- Σερβίρετε σε πιατέλα ή πιάτα και γαρνίρετε με τις ροδέλες του ανανά.
Καλή επιτυχία.
πηγή: το … τετράδιό μου