Υλικά
- 1 κιλό βερίκοκα
- 3 λεμόνια περίπου 300 γρ
- 1 κιλό και 400 γρ. ζάχαρη
- Χυμός ενός λεμονιού (όχι πάνω από 2 κουταλιές)
- 1 μικρό ξυλάκι κανέλλας, λίγο ξύσμα λεμονιού
- 1 ποτήρι νερό
Εκτέλεση
- Πλένουμε καλά, ανοίγουμε και πετάμε τα κουκούτσια απ’ τα βερύκοκκα, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα εναλλακτικά με στρώσεις απ’ τη ζάχαρη.
- Αφήνουμε τα φρούτα σκεπασμένα όλη τη νύχτα. Την άλλη μέρα ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ξύσμα του ενός λεμονιού και την κανέλλα.
- Ξύνουμε τα άλλα δυο λεμόνια και πετάμε το εσωτερικό τους, κρατώντας μόνο την άσπρη φλούδα.
- Την κόβουμε μικρά κομμάτια και την βράζουμε σε καυτό νερό για 5-6 λεπτά.
- Στραγγίζουμε και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για δεύτερη φορά.
- Ρίχνουμε τα ζεματισμένα κομμάτια στην κατσαρόλα με τα βερύκοκκα προσθέτοντας το νερό.
- Βράζουμε τη μαρμελάδα σε χαμηλή φωτιά να μη ξεχειλίσει. Ξαφρίζουμε αν βγάλει πολύ αφρό.
- Την αφήνουμε άλλη μια μέρα να βγάλει τα υγρά της.
- Την ξαναβράζουμε μέχρι να δέσει και να ξεκολλάει απ’ την κατσαρόλα.
- Στο τέλος ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού. Όταν κρυώσει τη βάζουμε σε βάζα και τη φυλάμε στο ψυγείο.
Πηγή: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ
dieukrinisi ta 3 lemonia pos tha mpoun mesa sto gliko me ta floudia; liomena ; kommatiasta;
Το γράφει. Από το ένα λεμόνι χρησιμοποιούμε μόνο το ξύσμα ενώ από τα άλλα δύο μόνο το άσπρο της φλούδας τους σε μικρά κομμάτια (αφού τα ξύσουμε για να φύγει το κίτρινο)