Η συνταγή είναι από το βιβλίο της Χρύσας Παραδείση “Μεγάλη μαγειρική ζαχαροπλαστική”. Αντικατέστησα το αλεύρι με αλεύρι Dinkel το οποίο έχει λιγότερη γλουτένη.
Υλικά
- 2 ολόκληρα αυγά
- 2 κρόκους αυγών
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο
- 3 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι Dinkel
- 3 κουταλάκια τσαγιού κοφτά μπαίκιν πάουντερ
- Ελάχιστο αλάτι
- 1 αυγό για άλλειμα
- 2 κουταλιές σούπας καρύδια χονδροκομμένα
- ζάχαρη
Εκτέλεση
- Χτυπάτε τα αυγά και τα κροκάδια με το σύρμα ή στο μίξερ και ρίχνετε τμηματικά τη ζάχαρη.
- Προσθέτετε λίγη βανίλια.
- Αφήνετε το βούτυρο κοντά σε φωτιά, για να μαλακώσει και το χτυπάτε λίγο με πιρούνι. Το ρίχνετε κουταλιά κουταλιά στο μείγμα των αυγών, ενώ συνεχίζετε το χτύπημα.
- Κοσκινίζετε μαζί με το αλεύρι, το μπαίκιν πάουντερ και το αλάτι.
- Το ρίχνετε στο μείγμα των αυγών, ενώ ανακατεύετε στην αρχή με κουτάλι.
- Ζυμώνετε τη ζύμη ελαφρά.
- Την πλάθετε σε κουλουράκια και σε στριφτάρια, τα οποία αφήνετε ίσια ή ενώνετε τις άκρες, για να πάρουν σχήμα κουλουριού.
- Βάζετε τα κουλουράκια και τα στριφτάρια σε ταψί βουτυρωμένο.
- Τα αλείφετε με αυγό ελαφρά χτυπημένο και πασπαλίζετε τα κουλουράκια με καρύδια και με ζάχαρη και τα στριφτάρια μόνο με ζάχαρη.
- Τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο επί 20′ περίπου λεπτά.
Καλή επιτυχία.