Μια γρήγορη, νόστιμη και νηστίσιμη μηλόπιτα.
Την συνταγή την βρήκα στο βιβλίο “Σαρακοστιανά” των Κοκκίνου – Κοφινά και έκανα κάποιες αλλαγές.
Υλικά
- 4-5 μήλα (ανάλογα με το μέγεθος)
- 1 1/2 φλυτζάνα ζάχαρη
- 3 φλυτζάνια αλεύρι φαρίνα
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
- 1/2 φλυτζάνα σταφίδα
- 1/2 φλυτζάνα καρυδόψυχα
- 1 φλυτζάνα σπορέλαιο
- 1 φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ
- 1 βανίλια
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κυβάκια.
- Βάζουμε τα μήλα με την ζάχαρη, το λάδι, το κονιάκ και τις σταφίδες σε χαμηλή φωτιά σε μια κατσαρόλα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη (τα μήλα δεν πρέπει να ψηθούν).
- Οταν λιώσει η ζάχαρη αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ το αλεύρι, την κανέλα, το γαρύφαλο, το αλάτι, την βανίλια και την καρυδόψυχα.
- Ρίχνουμε αυτό το μίγμα μέσα στην κατσαρόλα με τα μήλα. Ανακατεύουμε καλά.
- Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί (Νο 30) και ρίχνουμε το μίγμα μας.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 40′ περίπου.
Καλή επιτυχία