Την συνταγή αυτή την είδε η μητέρα μου στην εκπομπή “μπουκιά και συχώριο”. Ο αδερφός μου είπε ότι είναι πολύ χαρακτηριστικός τρόπος μαγειρέματος στο Άγιο Όρος. Εγώ λέω ότι κόντεψα να πάρω την κατσαρόλα και να φύγω. 🙂
Υλικά
- Ένα “φύλλο” ξερό μπακαλιάρο
- 5 μεγάλα κλαδιά σέλινο
- 5 πράσα χωρίς τα ανοιχτά φύλλα, μόνο τον “κορμό” τους
- 2 ξερά κρεμμύδια
- 10 φρέσκα κρεμμυδάκια, μόνο το άσπρο μέρος τους
- 4 πατάτες
- 2 λεμόνια
- 1 κουταλιά σούπας αλεύρι
- 1 ποτήρι ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Κόβουμε και ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο 24 ώρες πριν το μαγείρεμα.
- Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και αχνίζουμε τα κρεμμύδια τα πράσα και το σέλινο χοντροκομμένα.
- Κόβουμε τις πατάτες σε φέτες πάχους 1 εκατοστού περίπου, τις στρώνουμε πάνω στα λαχανικά, τις αλατίζουμε και σκεπάζουμε με νερό.
- Τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
- Βάζουμε και τον μπακαλιάρο από πάνω ρίχνουμε μαυροπίπερο και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να ψηθεί ο μπακαλιάρος (15 λεπτά περίπου).
- Στο χυμό των δύο λεμονιών ανακατεύουμε το αλεύρι και προσθέτουμε ζουμί από το φαγητό.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά και περιχύνουμε το φαγητό. Κουνάμε πολύ ελαφρά την κατσαρόλα να πάει παντού το …αυγολέμονο χωρίς αυγό!