Από το Περιοδικό Sorbet
Γράφει η Αγγελική Κουρούπα,
espresso Maestro per Illy
Ξυπνάει τις αισθήσεις, με το άρωμα και τη γεύση του!
Το Ιταλικό όνομα cappuccino, προέρχεται από τη λέξη “cappuccio” την κουκούλα που συνήθιζαν να φορούν στο Τάγμα των Καπουτσίνων μοναχών, το οποίο δημιουργήθηκε το 1525 και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επαναφορά του Καθολικισμού στην Ευρώπη. Ακόμα ονομάστηκε έτσι, γιατί το χρώμα του καφέ έμοιαζε με το χρώμα του ράσου των Καπουτσίνων.
Ένας καλός cappuccino, χρειάζεται την ίδια προσοχή που χρειάζεται να φτιαχτεί ένας καλός espresso. Ο cappuccino, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας espresso με γάλα.
Το γάλα όμως παίζει σημαντικό ρόλο στη παρασκευή του και πρέπει να ζεσταθεί στη σωστή θερμοκρασία και ο αφρός του να έχει τη σωστή πυκνότητα. Επιπλέον να είναι λεπτός, καθαρός και να «στέκεται» πολύ χρόνο. Η θερμοκρασία του γάλακτος δεν πρέπει να ξεπερνά τους 70 βαθμούς και ποτέ δεν πρέπει να ξαναζεσταίνεται.
Η επιτυχία του cappuccino, κατοχυρώνεται στην απόλαυση που προσφέρει και τον κάνει διαφορετικό από άλλους καφέδες.
Όλες οι αισθήσεις μας, εκτός της ακοής, συμβάλλουν για να προσδιοριστεί η ποιότητα ενός καλού cappuccino. Η όραση εξετάζει το πορσελάνινο φλιτζάνι, τα χρώματα του καφέ και του γάλακτος. Το λεπτό άρωμα ξυπνάει την όσφρηση και η γεύση ενισχύεται με την αντίθεση αλλά και ισορροπία του έντονου καφέ και της ιδιαιτερότητας του γάλακτος.
Η χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη σε συνδυασμό με τη γεύση κάνει τον cappuccino, να ξεχωρίζει στις προτιμήσεις των καταναλωτών.
Cappuccino Viennese
Είναι, ο ιταλικός cappuccino, με σαντιγί στη θέση του γάλακτος και του αφρού και προσθήκη κανέλας στην κορυφή της κρέμας.Ο αυθεντικός Βιεννέζικος cappuccino, παρασκευάζεται από 1/3 ζεστή σοκολάτα, 1/3 σαντιγί και γάλα και 1/3 espresso.
Cappuccino Italian
Αναλογίες:
1/3 καφές espresso
1/3 γάλα
1/3 αφρόγαλα
Προτιμούμε πλήρες γάλα με λιπαρά 3-6% Θερμοκρασία γάλακτος έως 70 βαθμούς
Παρασκευή:
Παρασκευάστε έναν espresso σε μεγάλο φλιτζάνι
Φτιάξτε τον αφρό βυθίζοντας το ακροφύσιο ατμού στο γάλα
Μόλις ο αφρός φτάσει στον απαιτούμενο όγκο και πυκνότητα τοποθετείστε τον στο φλιτζάνι.
πολύ καλό το άρθρο. εμάς μας έφεραν στο γραφείο μία μηχανή capricci δωρεάν. Απλά πρέπει να χρησιμοποιούμε τον καφέ τους. Νομίζω αξίζει τον κόπο. Σας δίνω και το site τους το οποίο βρήκα ενδιαφέρον. http://www.capricci.hellas.ariete.net
η capricci δινει μονο σε εταιριες. ρώτησα αν μπορουν να δωσουν και σε ιδιωτες, αλλα δεν. η μηχανη ειναι ariete
telika brethike lysi meso tou http://www.ariete.net/shop/cpr_gr/cpr_gr_shop1.asp . autoi dinoun kai se idivtes
kali k i istoria alla den mas dinete na katalavoume pws paraskeuazete autos o kafes!!
einai me hrisi capsulon espresso. tetoies etaireies yparxoun polles. apla bazeis tin capsula stin ypodoxh kai patas ena koumpi. H capricci.ariete.net eimai tis delonghi. yparxei kai tis nestel.
Καλή η συνταγή. Όταν, όμως, δεν υπάρχει “ακροφύσιο ατμού” πώς γίνεται ο αφρός?
Μπορώ να φτιαξω cappuccino με καφετιερα γαλλικου καφε?!
από την πείρα μου ως εργαζόμενη σαν μπουφετζού σας λέω ότι υπάρχουν πολλές παραλλαγές στην παρασκευή του cappuccino η πιο διαδεδομένη είναι αυτή:
1) βγάζουμε μια διπλή δόση espresso.
2) αφρόγαλα:για να κάνουμε το αφρόγαλα πρέπει να βάλουμε μέσα στη μότα ή στο μεταλλικό δοχείο που έχουμε τέσσερα δάχτυλα περίπου γάλα ή μέχρι εκεί που κάνει καμπύλη η μότα γάλα κατόπιν βουτάμε το ακροφύσιο μέσα στο γάλα και ανοίγουμε τον ατμό μέχρι το γάλα να αρχίσει να στροφάρει!Μόλις το γάλα φουσκώσει και αγκίζοντας τη μότα δεν καιγόμαστε (θερμοκρασία περίπου 70 βαθμούς) αφαιρούμε με ζεστό κουτάλι την καμμένη κρέμα, στριφογυρίζουμε τη μοτα να γυαλίσει το γάλα και γεμίζουμε τον espresso!
ETOIMO!
Eλπίζω να βοήθησα στις απορίες!
επίσης θα ήθελα να πω όταν δεν υπάρχει ακροφύσιο ατμού μπορείτε να κάνετε αφρόγαλα κρύο αν είστε σπίτι με το μίξερ του φραπέ! πώς?
βαζετε σε μεταλλικό ποτήρι ένα παγάκι και γάλα φρέσκο πλήρες 4 δάχτυλα γάλα περίπου και το χτυπάτε μόλις πήξει ρίχνετε λίγο στον espresso σας!
Μπορείς επίσης να φτιάξεις το τελειο αφρόγαλα βάζοντας λιγο κρύο φρέσκο γάλα στο μπρίκι !!το χτυπάς στη φραπιερα που ολοι λιγο πολυ διαθέτουμε στα σπίτια μας και μολις πετύχεις το τελειο αφρόγαλα το βάζεις στο μάτι της κουζίνας !!το ζέσταινεις για ενα περίπου λεπτό χωρις ανακάτεμα ….και ειναι τελειο !!