Μελομακάρονα

Χριστουγεννιάτικο παραδοσιακό γλύκισμα

Traditional xmas sweets
© Photographer: Evangelos Thomaidis
Agency: Dreamstime.com

Υλικά για 40 κομμάτια

  • 1/2 κιλό καλαμποκέλαιο
  • 1 φλ. χυμό πορτοκαλιού
  • Ξύσμα από την φλούδα του πορτοκαλιού
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 1/4 φλ. κονιάκ
  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 1 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουτ. του γλυκού σόδα
  • 1 κοφτή κουταλιά του γλυκού γαρύφαλο σκόνη
  • 1 κοφτή κουταλιά του γλυκού κανέλα

Υλικά για το σιρόπι

  • 1/2 κιλό μέλι
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 2 φλ. νερό
  • φλούδα λεμονιού

Υλικά για το γαρνίρισμα

  • κανέλα και γαρύφαλο σκόνη
  • 150 γραμμάρια καρυδόψιχα


Εκτέλεση

  1. Κοσκινίζετε μαζί αλεύρι, μπέικιν πάουντερ και σόδα.
  2. Δουλεύετε στο μίξερ το καλαμποκέλαιο μέχρι να ασπρίσει.
  3. Προσθέτετε ζάχαρη, κονιάκ, κανέλα, γαρύφαλο, χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού και τα δουλεύετε λίγο ακόμα.
  4. Αδειάζετε το μείγμα σε μεγάλη λεκάνη μαζί με το αλεύρι και ζυμώνετε καλά μέχρι να έχετε μια ζύμη λεία και ελαστική. Αν η ζύμη σας δεν πλάθεται εύκολα πιθανόν να χρειάζεται να συμπληρώσετε ακόμα λίγο αλεύρι.
  5. Πέρνετε ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και την πλάθετε σε σχήμα οβάλ μακρόστενο. Την ζουλάτε προς τα κάτω για να πλατύνει ελαφρά.
  6. Βάζετε τα μελομακάρονα σε ελαφρά λαδωμένο ταψί και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο 175 βαθμούς για 25 – 30 λεπτά.
  7. Στο μεταξύ βράζετε τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρόλα για 10 λεπτά.
  8. Μόλις βγάλετε τα μελομακάρονα τα περιχύνετε αμέσως με σιρόπι πριν κρυώσουν, τα αφήνετε 5 λεπτά και τα βγάζετε προσεκτικά σε πιατέλα όπου τα πασπαλίζετε με το καρύδι κοπανισμένο και ανακατεμένο με σκόνη κανελογαρύφαλο.

Σχετικά με sifis

Screen cooking.
Δημοσιεύθηκε στην Στο Φούρνο, Γλυκά και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

4 απαντήσεις στο Μελομακάρονα

  1. Ο/Η Μαργ.Θεοτοκατου λέει:

    Δυστυχώς δεν πέτυχε η συνταγή. Το baking pawder δεν είναι σωστό γιατί δεν
    αφήνει τη ζύμη να ρουφήξει σιρόπι.

  2. Ο/Η sifis λέει:

    Αν το πρόβλημα ήταν στο σιρόπιασμα μήπως δεν είχε κρυώσει αρκετά το σιρόπι;

  3. Ο/Η petra λέει:

    Για να σιροπιαστουν σωστα τα μελομακαρονα υπαρχουν δυο tip.Πρωτα απο ολα,δεν πρεπει να ζυμωσουμε τη ζυμη γιατι θα σφιξει και δε θα απορροφησει μετα το σιροπι.Απλα ανακατευουμε τα υλικα να ομογενοποιηθουν.Δευτερο, σιροπιαζουμε με καυτα τα μελομακαρονα και καυτο το σιροπι που το βραζουμε ΜΟΝΟ 5 λεπτα.

  4. Ο/Η Η Μέλη λέει:

    ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *