Μελομακάρονα

Την συνταγή αυτή την είδα στην τηλεόραση σε εκπομπή μαγειρικής.
Εκανα την μισή δόση και μου βγήκαν γύρω στα 35 κομμάτια.

Μελομακάρονα

Μελομακάρονα

Υλικά

  • 1,5 ποτήρι λάδι
  • 3/4 ποτήρι ζάχαρη
  • 1/2 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • 1/3 ποτήρι κονιάκ
  • 1/2 κ.γ σόδα
  • 2 κ.γ κοφτά μπέκιν
  • 1 κ.γ κανέλα
  • 1/2 κ.γ γαρύφαλο
  • 1 κ.γ μέλι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • αλεύρι όσο σηκώσει (700-750γρ)

Υλικά για το στόλισμα

  • Καρυδόψυχα και λίγη κανέλα

Υλικά για το σιρόπι

  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερό
  • 1 1/2 ποτήρι μέλι
  • 1 ξύλο κανέλα
  • χυμό από 1/2 λεμόνι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το λάδι και την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά για να λιώσει η ζάχαρη, προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τον χυμό που μέσα έχουμε λιώσει την σόδα. Κατόπιν προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλο, το μέλι, το κονιάκ. Τέλος προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι μαζί με το μπέκιν.
    Η ζύμη πρέπει να ναι μαλακή και να μην ζυμωθεί πολύ.
  2. Πλάθουμε τα μελομακάρονα και το βάζουμε σε ταψάκι με λαδόκολλα (μην τα κάνετε πολύ μεγάλα γιατί φουσκώνουν) και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 20′ περίπου.
  3. Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν και μετά ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για 5′, βγάζουμε τον αφρό που θα σχηματιστεί.
  4. Βουτάμε λίγα λίγα τα μελομακάρονα μέσα στο σιρόπι και τα αφήνουμε για λίγο να ρουφήξουν σιρόπι.
  5. Τα βγάζουμε σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένη καρυδόψιχα στην οποία έχουμε προσθέσει λίγη κανέλα για περισσότερο άρωμα.

Tips

  • Τα μελομακάρονα όταν βγουν από τον φούρνο πρέπει να ναι λίγο μαλακά γιατί όσο κρυώνουν σφίγγουν.
  • Το σιρόπι το έκανα όπως το είδα παρ΄όλο που έκανα την μισή δόση. Αν τα θέλετε λιγότερο μελωμένα κάντε το μισό.
  • Ολα τα υλικά να μετρηθούν με το ίδιο ποτήρι.
  • Μπορείτε να κάνετε σχέδια στα μελομακάρονα με την βοήθεια ενός πιρουνιού.
Δημοσιεύθηκε στην Γλυκά και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *