Το καρπούζι που αγοράσατε σας βγήκε πατάτα; 🙂
Στο site της ert.gr βρήκα μια συνταγή που πετάτε το “από μέσα” και κάνετε γλυκό κουταλιού με την φλούδα.
Σε παρένθεση μερικά δικά μου κατατοπιστικά σχόλια ή απορίες…
Υλικά
- 1 κιλό καρπούζι καθαρισμένο (πιστεύω πως εννοεί ένα κιλό φλούδα καρπουζιού)
- 1 κιλό ζάχαρη
- ½ κιλό μέλι
- 3 χαρτάκια βανίλλιες (κάπου πήρε το μάτι μου βανίλια σε χαρτάκι, γενικά στο εμπόριο υπάρχουν οι μικρές πλαστικές συσκευασίες μιας δόσης οπότε βάλτε 3 τέτοια)
- 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό
- 3 κουταλιές σούπας ασβέστη (εδώ είστε μόνοι σας, έχω να δώ ασβέστη πάνω από 15 χρόνια! αυτό το υποκατάστατο που δουλεύουν στις οικοδομές λέτε να κάνει; ;))
Εκτέλεση
- Αγοράζετε ένα πολύ χοντρόφλουδο καρπούζι και αφαιρείτε την ψίχα. (-Μάστορα είναι χοντρόφλουδο; -Που να ξέρω ρε παληκάρι, μέσα είμαι;)
- Το καθαρίζετε να φύγει όλη η πράσινη φλούδα και να μείνει μόνο το άσπρο του μέρος.
- Το κόβετε σε τετράγωνα ή μπακλαβωτά κομμάτια.
- Βάζετε σε πήλινη λεκάνη 10 ποτήρια νερό και ρίχνετε μέσα τον ασβέστη. (γιατί ειδικά πήλινη λεκάνη και που βρέθηκαν τα 10 ποτήρια νερό που δεν αναφέρονται στα υλικά!)
- Ανακατεύετε να γίνει ένα γαλάκτωμα και ρίχνετε μέσα το καρπούζι. (μιλαμε πάντα για την κομμένη φλούδα έτσι;)
- Το αφήνετε να σταθεί μία ώρα περίπου και κατόπιν, το βγάζετε, το ξεπλένετε σε άφθονο νερό και το απλώνετε ένα – ένα κομμάτι επάνω σε πετσέτα να στραγγίσει.
- Βάζετε τη ζάχαρη με το νερό και το μέλι να βράσουν.
- Ξαφρίζετε το σιρόπι με τρυπητή κουτάλα και αφήνετε να δέσει καλά.
- Ρίχνετε μέσα το καρπούζι, ξαναβάζετε στη φωτιά και αφήνετε το γλυκό να βράσει και να δέσει κανονικά.
- Κατεβάζετε, προσθέτετε τις βανίλιες και σερβίρετε σε βάζα όταν κρυώσει. (όπου σερβίρετε μάλλον εννοεί φυλάτε, διότι αν το σερβίρουμε σε βάζα θα κεραστούν τρεις άντε το πολύ τέσσερεις νομάτοι)
Τέλος αν σας άνοιξα την όρεξη αλλά βαριέστε να πειραματιστείτε μπορείτε να αγοράσετε (και online) γλυκό καρπούζι προς 4 ευρώ το βαζάκι από το site συνταγή της γιαγιάς
…………………………….
Τελικά όσο ψάχνεις… 😉
Βρήκα συνταγή κατατοπιστικότερη και χωρίς ασβέστη στο παραπάνω site.
Δεν έχει βέβαια καμμία σχέση με αυτήν με τον ασβέστη, μου πάει πιο πολύ για κυδώνι γλυκό. (είναι και η αρμπαρόριζα που ενιχύει αυτή την αίσθηση)
Υλικά
- Ένα καρπούζι 6 κιλά περίπου
- Ζάχαρη 2 κιλά
- Λεμόντοζο (ξινό) 2 κουτάλια της σούπας
- ½ φλιτζάνι του καφέ λεμόνι
- Λίγα φύλα σμύρνο (αρμπαρόριζα)
Εκτέλεση
- Κόβομε το καρπούζι σε φέτες, αφαιρούμε το κόκκινο και το εξωτερικό πράσινο μέρος από τις φέτες.
- Στη συνέχεια τρίβουμε στον τριφτή τη φλούδα που έχει μείνει από το καθάρισμα ωσότου συμπληρώσουμε 1 ½ κιλό.
- Τοποθετούμε το τριμμένο καρπούζι σε μια λεκάνη με νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει το ξινό (να το σκεπάζει) για ½ της ώρας.
- Αφού το βγάλουμε και το στραγκίξουμε ετοιμάζουμε την κατσαρόλα για να το δέσουμε.
- Βάζουμε στην κατσαρόλα 3 ποτήρια νερό και την τοποθετούμε στη φωτιά στη συνέχεια ρίχνουμε και τη ζάχαρη.
- Αφού λιώσει η ζάχαρη ρίχνουμε και το καρπούζι και ανακατεύουμε ωσότου δέσει το γλυκό.
- Προς το τέλος ρίχνουμε και το λεμόνι.
- Όταν τελειώσουμε βάζουμε στο γλυκό 2 – 3 φύλλα αρμπαρόριζα, αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό και μετά το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
POLLH KALH PERIGRAFEI IDAITERA GIA TO YLIKO OIKODOMHS ASBESTH.GELASA POLY!
ΚΑΙ ΟΜΩΣ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΒΕΣΤΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΜΒΑΠΤΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΣΒΕΣΤΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΤΡΑΓΑΝΟ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΓΕΣ. ΤΟ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ. ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΚΑΡΥΔΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΓΛΥΚΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ.ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΜΑΜΑΛΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ.
Τα 20χρονα (το πολύ) που “γελούν” όταν ακούνε για ασβέστη στη μαγειρική, και σχολιάζουν “εξυπνακίστικα” σημαντικές λεπτομέρειες μια συνταγής (τις οποίες επειδή δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν, δε σημαίνει ότι δεν έχουν και λόγο ύπαρξης) είναι δυστυχώς η γενιά των αργαζόμενων μητέρων οι οποίες μαγείρευουν μία φορά την εβδομάδα, και τρέφουν τα παιδιά τους (αυτα τα ίδια τα 20χρονα δηλαδή) με πίτσες και σουβλάκια.Κατά συνέπεια Θεόδωρε μην ψάχνεις ψύλλους στα άχυρα.Και να τους εξηγήσεις δεν θα καταλάβουν.Πηγαίνουν στην καλύτερη περίπτωση και το παίρνουν έτοιμο από το σούπερ μάρκετ, ή βολεύονται με κανένα παγωτό από τα χάγκεν ντας. 😉
Εδώ ξεπερνάω το κοπλιμέντο για τα 20χρονα και ορμάω να απολογηθώ:
Βρε Μανώλη! Ξαναδιάβασε τη συνταγή με τα σχόλια και πες μου ΠΟΥ δεν συμφωνείς.
Όλη η συνταγή δίνει την εντύπωση ότι αντιγράφτηκε από κάποιον που δεν την έχει εκτελέσει ποτέ του, ενώ λείπουν οι σημαντικές λεπτομέρειες και εκεί γίνεται και ο σχολιασμός.
Όσο για τον ασβέστη: Ναι. Τον χρησιμοποιούμε για να κρατήσουν το σχήμα τους και να γίνουν τραγανά τα μαλακά φρούτα όταν τα κάνουμε γλυκό κουταλιού αλλά (απ’ όσο ξέρω) δεν εμβαπτίζουμε τα φρούτα σε ασβεστοπολτό (γαλάκτωμα) όπως προτείνει η συνταγή αλλά αφού κατακάτσει η θολούρα μαζεύουμε προσεκτικά το ασβεστόνερο από πάνω και το χρησιμοποιούμε για αυτήν τη δουλειά.
Το θέμα λοιπόν δεν είναι να χλευάζουμε τα 20χρονα που αγνοούν την όλη φάση, αλλά να σαρκάζουμε τα 20χρονα που νομίζουν ότι την έχουν (τη φάση) και μας τη σερβίρουν σε βάζα. 🙂
Μπορεί η δεύτερη συνταγή να είναι πιο εύκολη αλλά το γλυκό δεν θα γίνει τραγανό όπως με την πρώτη συνταγή με τον ασβέστη 😉
ωραία η συνταγή αν και είναι η προτί φορά που ακούω για αυτό το γλυκό αλλά μια ερώτηση από που μπώρω να προμηθευτώ αυτόν των μαγειρικό άσβεστη.
Δεν είναι μαγειρικός ασβέστης, αλλά ο παραδοσιακός ασβέστης σε στερεή μορφή που τον διαλύουμε σε νερό. Δες λοιπόν σε χρώματα σιδηρικά ή υλικά οικοδομών. Πες ότι τον θέλεις για γλυκό κουταλιού και πρόσεξε μη σου δώσουν το υποκατάστατο του ασβέστη (διαλυμένο γαλάκτωμα σε σακούλες των 25 κιλών) γιατί δεν ξέρω αν κάνει.
ευχαριστώ για την διευκρίνιση και της συμβουλή σου.
ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΣΥΝΤΑΓΗ
ΥΛΙΚΑ
* ΓΙΑ ΚΑΘΕ 25 ΚΟΜΑΤΤΙΑ ΚΑΡΠΟΥΖΙ
* 1 ΧΟΥΦΤΑ ΚΑΛΑ ΓΕΜΑΤΗ ΑΣΒΕΣΤΗ ΓΙΑ ΓΛΥΚΟ
* 1 ΚΙΛΟ ΖΑΧΑΡΙ
* 2 ΠΟΤΗΡΙΑ ΝΕΡΟ
* 2 ΦΑΚΕΛΛΑΚΙΑ ΒΑΝΙΛΙΑ
* 2-3 ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΛΕΜΟΝΙ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
* ΚΟΒΩ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΣΕ ΦΕΤΤΕΣ ΤΟΚΑΡΠΟΥΣΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΑΡΙΖΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΑΠΟ ΤΟ
ΦΥΛΛΟ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΥΧΑ ( ΚΟΚΚΙΝΟ) ΒΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΑ
ΚΑΘΟΛΟ ΨΥΧΑ
* ΤΟ ΒΑΖΩ ΣΤΟΝ ΑΣΒΕΣΤΗ ΔΙΑΛΥΜΕΝΟ ΣΕ ΝΕΡΟ ΓΙΑ 3 ΩΡΕΣ.
ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΤΗΜΑ ΤΟ ΑΝΑΚΑΤΕΥΩ 3-4 ΦΟΡΕΣ
* ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΤΟ ΞΕΠΛΕΝΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΜΕ ΝΕΡΟ ΚΑΙΤ Ο ΒΑΖΩ ΣΤΗΝ ΧΥΤΡΑ
ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ – ΝΑΙ…ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΧΥΤΡΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΓΙΑ 20 ΛΕΠΤΑ ΜΕ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΝΑ
ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ
* ΑΜΕΣΩ ΜΕΤΑ ΤΟ ΒΑΖΩ ΣΕ ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΠΑΓΑΚΙΑ ΚΑΙ ΜΠΟΛΙΚΟ ΧΥΜΟ
ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΓΙΑ 20 ΛΕΠΤΑ
( ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΦΤΗΝΑ ΛΕΜΟΝΙΑ ΣΤΙΒΩ ΚΑΙ ΚΑΝΩ ΠΑΓΑΚΙΑ)
* ΑΦΟΥ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ Μ20 ΛΕΠΤΑ ΤΑ ΣΤΡΑΓΓΙΖΩ ΕΛΕΦΡΩΣ ΣΕ ΠΕΤΣΕΤΤΑ
* ΤΕΛΟΣ, ΑΦΟΥ ΒΑΛΩ ΤΗΝ ΖΑΧΑΡΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΛΟ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΘΕΙ
ΤΟΤΕ ΒΑΖΩ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΝΑ ΚΟΧΛΑΣΕΙ ΓΙΑ 3-4 ΛΕΠΤΑ
ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΖΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΗΝΩ ΟΛΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΜΕΣ ΣΟ ΣΙΡΟΠΙ
* ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΦΟΥ ΒΓΑΛΩ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΒΑΖΩ ΤΗΝ ΒΑΝΙΛΙΑ
ΚΑΙ 2-3 ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΛΕΜΟΝΙ. ΤΟ ΑΦΗΝΩ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΘΕΙ
ΤΕΛΟΣ ΒΑΖΩ ΤΟ ΚΑΠΟΥΖΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ 1-2 ΛΕΠΤΑ
ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΖΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΗΝΩ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
* ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΟ ΒΑΖΩ ΣΕ ΓΥΑΛΛΙΝΑ ΑΠΟΣΤΙΡΩΜΕΝΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΣΟ ΨΥΓΕΙΟ
ΠΑΔΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Κ Α Τ Α Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Ο
ΤΡΑΓΑΝΙΣΤΟ ΚΑΙ ΞΑΝΘΟ ΑΝΟΙΚΤΟΧΡΩΜΟ
ΜΠΟΥΚΙΑ ΚΙΑ ΣΥΓΧΩΡΙΟ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΕΩΣ
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Υ.Γ. ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΟΙ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ ΜΑΣ
ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ
ΑΛΛΑ ΑΝ ΤΥΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΟΥΝ ΣΑΝ ΤΡΕΛΛΟΙ ΟΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΤΟ ΦΑΝΕ
Είμαι από Κύπρο. Θα ήθελα να μάθω τί είναι η αρμπαρόριζας
Η αρμπαρόριζα είναι φυτό με αρωματικά φύλλα, που τα χρησιμοποιούμε για να αρωματίζουμε γλυκά του κουταλιού. Ανήκει στην παρέα των γερανιών, αλλά έχει δαντελωτά φυλλαράκια και κάνει μωβ λουλούδια.